Individuele uitlaatservice


"Uitlaten op maat, helemaal aangepast aan jouw hond en aan jouw situatie."


no 1: uw hond

De cliënt is het allerbelangrijkst! In mijn geval zijn dat de honden, klein of groot, zwart of wit, angstig of zelfverzekerd. Ga zo maar door. 


Lichaamscommunicatie

Maar hoe weet ik nou of de cliënt tevreden is? Ze kunnen immers niet spreken, zoals wij dat doen. Toch hebben ze een taal. Sommigen zijn vocaal maar vooral de lichaamscommunicatie is voor mij erg belangrijk. We moeten onze honden lezen.

 

Vandaag de dag, in onze jachtige samenleving waar alles maar draait om zoveel mogelijk in een dag te proppen, worden de signalen van onze honden nogal eens over het hoofd gezien. Dat leidt tot gestresste en overprikkelde honden. Wat soms zelfs kan leiden tot bijtincidenten.

 

Dit zijn honden die het niet fijn vinden om in een groep uitgelaten te worden, de aandacht moet gedeeld worden en belangrijke signalen van de individuele hond kunnen gemist worden, waardoor de hond het als te spannend gaat ervaren.

Voor welke honden? 
Iedere hond vind het prettig om individueel uitgelaten te worden, maar in het bijzonder de honden die: 

- Niet goed samen gaan met andere honden,

- Snel last hebben van angst en stress,

- Snel overprikkeld raken en rust nodig hebben, 

- Niet los kunnen of mogen lopen,
- (Nog) te jong zijn, 
- Te oud zijn, 
- Niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, 
- een bewerkelijke vacht hebben, die niet vies mag worden (o.a. showhonden) 
- getraind worden als hulphond.
- Niet met een busje mee kunnen,
- Extra individuele aandacht kunnen gebruiken,
- (nog) niet goed luisteren.


Wandeling 

Tijdens de wandeling maak ik de hond niet oververmoeid of overprikkeld. Wel ga ik geestelijk met de hond aan het werk, (als de eigenaar dit wenst) d.m.v kleine zoekspelletjes. 
Ik ben geen gedragstherapeute of hondentrainster, en doe daarom ook geen aanbevelingen of opmerkingen richting eigenaar jegens gedrag. Training waarmee de eigenaar bezig is wil ik wel "vasthouden" tijdens de wandeling, mits dit niet strookt met mijn eigen opvattingen. 


Eigen terrein

Voor honden waarbij het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk is om los te kunnen, maar die het toch prettig vinden om even de benen strekken, heb ik de mogelijkheid om uit te laten op eigen terrein. De hond kan dan rennen, snuffelen, wat bal of zoekspelletjes doen en uiteraard zijn behoefte doen op omheind terrein. Zonder andere honden/mensen of verkeer. 


no 2: u zelf

Op de 2de plaats komt, jawel, u!

 

Mijn inziens is, dat wanneer de honden tevreden zijn, de baasjes dat ook zijn! Samen streven we ernaar om de beste aandacht aan uw hond te geven. Aandacht op maat. U kent uw hond als de beste en u bekadert als het ware de do's and dont's tijdens de wandeling.


Intake 

Tijdens de intake (gratis, max 1,5u) bij u thuis, bespreken we wat de wensen van u en uw hond zijn. We zetten dit op papier. Zo ben ik van de bijzonderheden op de hoogte. En zo bent u ervan verzekerd dat uw hond echt aandacht op maat krijgt. Naar aanleiding van de intake maak ik een verslag over uw hond en de gemaakte afspraken. U krijgt dit te lezen, na akkoord over hetgeen geschreven is, kunt u een handtekening plaatsen. Zo blijft alles helder voor u en voor mij. 

 

Na de kennismaking maken we samen een wandeling en leer ik de hond een beetje kennen. Bij een klik bespreken we verder wat u wenst en wat mijn mogelijkheden zijn. Tijdens het wandelen maak ik gebruik van beloningssnoepjes zonder geur/kleur/smaak of conserveringsstoffen. Puur natuur! 


De wandeling 

Van de wandeling houd ik een logboekje bij. Ik noteer hierin, de datum, tijd, plaats, gedragingen van de hond, van de omgeving, weersomstandigheden, en bijzonderheden. Dit logboek is voor persoonlijk gebruik. Indien gewenst maak ik een kort filmpje of een foto die ik dan deel via WeTransfer of Whatsapp. Na de wandeling krijgt u standaard een berichtje hoe de wandeling met uw hond verlopen is. Na de wandeling verzorg ik uw hond. Ik laat uw hond schoon achter, geef hem vers water en naar wens een lekkernij. 

Voordelen eigenaar
Voor honden is een individuele uitlaatservice prettig en ontspannen maar ook voor u als eigenaar heeft het zo zijn voordelen: 
- U hoeft zich geen zorgen te maken hoe uw hond vervoerd wordt. of dat hij/zij een lange rit in de auto moet maken om soortgenoten op te halen, of dat de hond de gedeelde ruimte met andere honden als onprettig ervaart. Uw hond wordt als enige hond (als men wenst buiten eigen woonomgeving te moeten worden uitgelaten) vervoerd, zit los in de kofferbak en wordt veilig achter een stevig hondenrek vervoerd. 
- U hoeft zich geen zorgen te maken of uw hond wegloopt tijdens de wandeling. Uw hond wordt namelijk bij voorkeur aan een flexilijn uitgelaten. 
- U hoeft zich geen zorgen te maken dat er ruzie in de groep ontstaat, uw hond wordt immers alleen uitgelaten.
- U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw hond zich verveelt, uw hond wordt d.m.v. van zoekspelletjes aan het werk gezet met zijn neus en kop. Zodat hij toch voldaan thuis komt. 

Kortom, ook voor u als eigenaar, ontspannen een dag op het werk, een dagje weg, of gewoon thuis, als u de mogelijkheid niet (meer) heeft uw viervoeter uit te laten. 

 

Voor de eigenaar ook wel prettig om te weten: ik werk met een sleutelcontract. Veilig en duidelijk. 


no 3: de rest

En uiteraard is er ook nog een nummer 3. De grote groep, de maatschappij.

Want naast dat ik, uw hond uitlaat hebben we ook te maken met anderen. We hebben te maken met andere 'weggebruikers.'


De maatschappij 

Sommige honden zullen hier geen enkel probleem mee hebben. Andere honden wel. Die andere 'weggebruikers' wil ik natuurlijk ook graag te vriend houden. Daarom is het zo fijn om tijdens de intake zijn gedrag t.o.v. anderen te bespreken. Als is dat misschien wat minder gepast of handig. Het is fijn dat ik het weet.

 

Zo alleen kan ik rekening houden met uw hond, u en de andere weggebruikers.